You should install Flash Player on your PC

نخستنین جشنواره ی سینمای مقاومت ایران در تبعید( برلین)

 گفتگو

  خانه نخست

 22 تا 24 ژانویه 2010

نگاهی به آزادی

نخستنین جشنواره ی سینمای مقاومت ایران در تبعید( برلین)

گفتگو با «غزاله نصیبی» و« یانا kemter »  - برنامه گزاران-

 

 

س:  برای من وهرشخص کنجکاوی این سوال مطرح است كه چطور شد که غزاله ی حقوقدان و یانا دانشجوی روانشناسی به فکر برگزاری یک جشنواره فیلم افتادند؟ هر کدام که دوست دارید اول جواب بدهید.

یانا:

 من قبلا چند فیلم در باره زنان وفحشا در ایران دیده بودم. آن موقع با احساسی فلج کننده فیلم ها رانگاه می کردم بدون اینکه کاری ازدستم بربیاید . بعد از حوادث 12 یونی می دیدم که چگونه غزاله هر روز ساعت های مدیدی تصاویروفیلمهای فجیع مملو از شقاوت وخون را در یو توب تماشا می کند وامید داشت رژیم ج. اسلامی بزودی سقوط کند. یکبارازاو سئوال کردم آیا ما نمی توانیم در این شرایط سرنوشت ساز از کمک مالی  Hans-Böckler-Stiftung (HBS) استفاده کنیم  و دست به کاری سازنده بزنیم؟

 ما هر دو از این موسسه  کمک تحصیلی میگیریم. غزاله برای اتمام دوره دکترایش ومن ادامه تحصیل در رشته روانشناسی. واین امکان برای ما بود که برای برگذاری پروژه ای مرتبط با موضوعات سیاسی روز به (HBS)   تقا ضا بدهیم. البته می دانستیم که امسال به دلیل بحران های اقتصادی بودجه هر پروزه ای خیلی کمتر از سالهای قبل است. غزاله با پدرش مشورت کرد تا مطمئن شود امکان استفاده از آرشیو سینمای آزاد برای تامین فیلم وجود دارد، بعد ما در ماه آگوست طرح فستیوال فیلم تبعید را تنظیم و به (HBS) ارائه دادیم وخوشبختانه طرح ما پذیرفته شد و ما هم دست بکار مقدمات اجرایی شدیم.

غزاله:

احساس خیلی خوبیست وقتی انسان بتواند به جای فقط پشت کامپیوتر نشستن خودش فعال ودست به کار بشود. من فکر می کنم سینما بهترین وسیله است که میتواند جدا ازگرایش های حزبی پلی بین ایرانیان تبعیدی وآلمانیها بسازد وانسانهارا به هم نزدیک کند و این اعتقاد، در رشد انگیزه من برای برنامه ریزی یک جشنواره فیلم موثر بود. شایسته اینکه فیلم های شرکت کننده در برنامه ساخته وحمایت شده جمهوری اسلامی نباشد که در نهایت هدفش بزک ج. اسلامی است. بدین جهت خیلی مایلیم فستیوال مان را حامی وپشتیبان آن بخش رادیکال وآشتی ناپذیر جنبش بدانیم .

یانا:

علت همکاریم با غزاله برای برگزاری این فستیوال فقط حمایت از کسانی هست که سالهای متمادی تمام نیرو و انرژی و یا بهتربه گوئیم تمام زندگیشان رابرای آزادی ایران و به امید سرنگونی این سیستم صرف کرده اند ;ایرانی که در نظام کنونی، زنان بالا ترین بی حرمتی ها در حقشان اعمال شده، سنگسارشده اند و به سوی فحشا کشانده شده اند. آدمهایی مثل احمدی نژاد و خامنه ای به زور اسلحه میخواهند اعتقاد مذهبیشان را به مردم بقبولانند و این برای من خشم آور است و خیلی خوشحال خواهم شد اگر این فستیوال بتواند به کسانی که جمهوری اسلامی را "فرهنگی دیگر" معنا کرده اند و معتقداند نمی بایستی خودشان را قاطی کنند نشان دهد که مسئله حقوق انسانها مقلوله ای جهانی است.

 

غزاله:

در مورد من رابطه مستقیمی هم با محیط رشدم دارد. من با مبارزه خانواده ام علیه سیستم جمهوری اسلامی بزرگ شدم و همین طور در باره سینمای جمهوری اسلامی از پدرم آموخته ام، فیلمهای سینمای ایران در تبعید را از طریق و با توصیه او دیدم. تنها آرزویم اینستکه روزی سقوط این سیستم غیر بشری را ببینم . این نه فقط آرزوی من بلکه آرزوی تمام ایرانیان در تبعید و همین طور آرزوی خانواده من هم هست.

س:  آیا برای این جشنواره جلسات بحث وگفتگو وسخنرانی هم در نظر گرفته شده است؟ واگر جواب مثبت است نحوه برگذاری آن به چه شیوه ایست وچه کسانی در این مباحث حضور دارند؟

ما سخنرانی های متفاوت ومتنوعی برای فستیوال در نظر گرفته ایم که ارتباط مستقیمی با بخشی از فیلمهایی دارد که نمایش می دهیم برای نمونه بصیر نصیبی منتقد سینما وسردبیر تنها نشریه سینمایی فارسی زبان در تبعید درباره سینمای زیر زمینی و سینمای در تبعید سخنرانی خواهد کرد و درهمین ارتباط فیلم های زیرزمینی مسلم منصوری مرورخواهد شد واز آنجایی که بخشی ازفیلمها به موقعیت زنان وهمجنسگرایان در ایران مربوط می شود جلسه بحث وگفتگویی درشب شنبه دراین ارتباط خواهیم داشت که موقعیت اجتماغی اینان,    Transsexuell ها وجایگاه جنبش زنان و نقش برجسته آنان در تحولات اخیر، تاثیر جریان های مترقی خارج از ایران در پیشبرد اهداف خیزش های مردمی بررسی می شود. سئوال این خواهد بود که آیا در سیستم فعلی امکان تغییر ویا بهبود وجود دارد؟ البته جواب را مردم بپا خواسته ایران داده اند.

 

 برای این میزگرد ازنسرین امیر صدقی منتقد اسلام و ژورنالیست، شادی امین ژورنالیست و فعال زنان، صبا فرزانه جامعه شناس و گلرخ جهانگیری هنرمند و فعال زنان دعوت کرده ایم. همین طور دوست داشتیم میزبان آذردرخشان فعال زنان از"سازمان 8 مارس" باشیم که متاسفانه بدلیل مشکلات آذراین امکان فراهم نشد.  گرداننده این بحث هم یکی از همکاران ما در HBS خواهد بود.

س:  برلین پایتخت آلمان وازشهرهای مهم این کشور است. هنرمندان بسیاری دررشته های متفاوت هنری در این شهر زیسته اند. سهراب شهید ثالث کارگردان صاحب سبک سینمای ایران سالهای فعال زندگی هنری اش در این شهرزندگی کرد و آثار دوران تبعیدش را همین جا ساخت وهمین طورمدیر فیلمبرداری اکثر کارهایش رامین مولایی هم در همین شهربود. این دو متاسفانه خاموش شده اند. آیا برنامه ای برای گرامی داشت آنان خواهید داشت؟

  بله این برنامه را پیش بینی کرده ایم. آرمان نجم فیلمساز ایرانی مقیم برلین در باره رامین مولایی که سال گذشته ازدست رفت، گزارشی ساخته است که این گزارش را پخش می کنیم وآرمان خودش صحبت کوتاهی خواهد داشت در باره رامین مولایی وهمین طور یکی از آثار سهراب شهید ثالث را هم نمایش می دهیم با تفسیری کوتاه پیرامون سبک کار او. میخواستیم "درغربت" سهراب را نمایش دهیم که پرویز صیاد هنرمند تبعیدی هم بازیگر این فیلم هست اما کپی که در اختیار هست کوالیته خوبی ندارد. در جستجوی کپی مناسبی از دیگر کارهایش هستیم که اگر نتوانیم کپی سالمشان راپیدا کنیم "بلوغ" اثردیگر وی را که در دوران تبعید ساخته نمایش خواهیم داد.

س: جنبش و خیزش مردم، سقوط رژیم را نزدیک کرده است. درارتباط با  سینمای زیرزمینی، نقش یتوب در انعکاس قیام مردم ایران چه طرح ویا برنامه ای برای روزهای جشنواره دارید؟

اصلا خیزش مردمی این انگیزه را در ما ایجاد که برویم دنبال امکانی برای برگذاری یک جشنواره فیلم. ما 3 فیلم مهم "محاکمه"، "زنان جنگ زده" و"تن فروشان" ازمسلم منصوری در برنامه داریم که بصیر خودش در باره این فیلمها وسینمای زیر زمینی  صحبت می کند. این فیلمها را مسلم در تبعید مونتاز وآماده نمایش کرده است. حرف این فیلمها در باره سانسور، فحشا وجنگ ایران با عراق واثرات شوم آن است. چه خوب بود اگر بودجه داشتیم تا مسلم ودیگر فیلمسازان مقیم امریکا، کانادا و راهم دعوت می کردیم. همین طور فیلم سیاسی ومهم مسعود رئوف "درخت خاطره" و فیلم مسنتد "رقص ممنوع" از لیلا قبادی. بهمان دلیل که گفتم این فیلمها بدون حضور کارگردانانشان نمایش داده می شود.

س:  آیا لیست فیلمهای جشنواره مشخص شده؟ چند فیلم و از چه کارگردان هایی نمایش می دهید؟

  بله ما طی این مصاحبه اسامی برخی از فیلمها را هر جا که موردش پیش آمده مطرح کرده ایم. می توانیم اضافه کنیم که فیلم مشهور و موفق آرش ریاحی "به خاطر یک لحظه ازادی" را در شب آغازجشنواره داریم که با حضور خود آرش کارش را نمایش می دهیم. فیلم "تا زمانی که آزاد شویم" در باره موقعیت زن افغان بعد از تجاوزامریکا و کشور های متحدش به افغانستان ( لیلا قرایی), فیلم تکان دهنده، "فحشا زیر حجاب" (ناهید پرشون) و فیلم "بازگشت به وطن" کار آرمان نجم. کارگردانان همه این فیلمها میهمان فستیوال هستند و در بحث وگفتگو شرکت می کنند. فیلمهای دیگری که نمایش می دهیم "رقص روی ملافه" در باره زندگی وفرار هنرمند تبعیدی در سوئد به نام فاطمه گوشه ساخته عیسی وندی. فیلم "تولد" ساخته مشترک نگین کیانفر وDaisy .Mohr فیلم„Die Seepferde“  رامین میلانی زندگی ومسایل دو همجنسگرای مرد ایرانی و دختر شان. همین طور فیلم  "پوست غریبه" ساخته آنجلا ماکارونه که درباره فرار یک همجنسگرای زن ایرانی است که یاسمن طباطبایی نقشش را بازی می کند وبازیگردیگراین فیلم نوید اخوان هم بازیگر و خواننده ایرانی است. ما خوشحالیم آنجلا ماکارونه کارگران این فیلم هم پذیرفته در جلسه پرسش وپاسخ شرکت کنند.

برای جشنواره تان موفقیت آرزو می کنم

ما هم از شما تشکر می کنیم.